Monday, June 6, 2011

Berduaan Di Alam Siber


Assalamualaikum teman-teman..

Saya tertarik dengan 1 artikel ini, sila baca ya..mungkin ada antara kita yang pernah mengalaminya dan mungkin juga sering melakukannya iaitu berchatting dengan yang berlainan jantina di alam siber..

Zaman sekarang ni, bermacam-macam bentuk social networking yang menjadikan dunia semakin kecil dan perhubungan sesama manusia sudah tiada batasan lagi..kerana hanya dengan 1 klik sahaja boleh memungkinkan kita mendapat kenalan baru..contoh-contohnya Yahoo Messagger, Skype, Facebook,Twitter dan banyak lagi..

Semua terletak dijari kita untuk meneruskannya atau tidak..jadi sama-samalah kita bermuhasabah diri masing-masing, dan sudah tentunya diri saya sendiri yang sering khilaf dalam berbuat dosa..
KUALA LUMPUR: Wanita dan lelaki bukan mahrim yang berbual berduaan biarpun di alam siber, melakukan perlakuan sama seperti berkhalwat kerana ia mengundang bisikan syaitan yang akhirnya akan menarik mereka melakukan perbuatan mungkar, termasuk curang pada suami atau isteri.

Sehubungan itu, penceramah dan pakar motivasi, Datuk Mohd Zawawi Yusoh, berkata mereka yang menggunakan kemudahan Internet perlu meletakkan sempadan syariat dan sempadan hati supaya teknologi itu tidak disalah guna atau menjadi alat perantaraan untuk membuat maksiat.

Beliau berkata, isteri tidak seharusnya membenarkan lelaki bukan mahrim memasuki rumahnya ketika suami tiada di rumah, begitu juga halnya dengan perbuatan isteri berbual dengan lelaki lain menerusi Internet, seumpama membenarkan individu itu memasuki rumahnya, seterusnya merosakkan rumah tangga.

“Membenarkan perkara sebegini memasuki rumah bermakna membenarkan ia memasuki hati dan apabila manusia sudah keluar daripada sempadan, manusia itu akan menjadi rosak,” katanya ketika dihubungi, semalam.

Beliau berkata, bisikan syaitan menjadikan seseorang itu merasakan sesuatu perkara itu begitu menyeronokkan hingga sanggup melakukan perkara mungkar termasuk meninggalkan suami, isteri atau anak-anak, sedangkan ia bakal menyesali perbuatannya kerana keseronokan berkenaan hanya bersifat sementara disebabkan ia berada dalam alam fantasi.

Katanya, alam khayalan dan realiti tidak sama dengan di alam nyata, kita semua mempunyai tanggungjawab dan amanah yang perlu dipikul, bukan sekadar untuk berseronok.

“Asasnya adalah apabila hubungan dengan Allah rosak, maka semuanya akan meruntuh. Teknologi itu tidak salah, tetapi orang yang menyalah gunakan teknologi untuk tujuan terpesong,” katanya.
No comments:

Post a Comment